Xerrada Projecte Guifi.net!!


Família!

El proper dissabte 21 El Local acollirà una xerrada sobre el projecte Guifi.net, una xarxa de telecomunicacions wifi (sense cables), oberta, lliure i neutral. Ens visitaran el Tomás Velázquez y l’Adrián Capel, membres de la Fundació Privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral Guifi.net. Ens explicaran ben bé en què consisteix això de la xarxa wifi, de que sigui un projecte obert, horitzontal, de si amb això tindrem internet gratis o de què caram estem parlant. A més, també ens posaran al dia de com està el procés de desplegament de la xarxa a Cerdanyola i Ripollet i què caram ens cal per sumar-nos a la iniciativa (per començar un ordinador, però no gaire cosa més...).

Sense dubtes, en un moment on les tecnologies i les comunicacions són bàsiques, estem disposades a renunciar als beneficis i excedents que es produeixen i que resten controlats per les empreses privades a les quals contractem els serveis?

Feu una ullada al text següent i no deixeu de visitar els següents links:

http://fundacio.guifi.net/ i http://ripollet.guifi.net/

Us esperem el proper dissabte!

Les possibilitats que ofereix la tecnologia de comunicacions de dades sense fils ha facilitat que arreu s’hagin construït múltiples iniciatives de xarxes sensefils, ja siguin particulars, de comunitats, o de tota mena, ja no tan orientades a proporcionar una casa sense fils, com també a connectar amb el veïnat i així poder posar en comú recursos i serveis, que com que no estan sota el control de una empresa amb ànim de lucre, només coneixen el límit de les possibilitats tecnològiques, la imaginació i la capacitat de cadascú.

L’objectiu de guifi.net és doncs posar en comú aquesta infraestructura i proporcionar els mecanismes d’organització perquè funcioni i es gestioni. No és en cap cas una empresa ni privada ni governamental orientada a proporcionar un servei públic o de pagament, sinó simplement la coincidència en un interès comú del grup de persones que el forma i al qual tothom hi és convidat a afegir-s’hi.

Enfocat d’aquesta manera, els beneficis que proporciona són notables: Avui en dia la tecnologia crea "excedents" que en recursos que no sempre podem aprofitar de forma particular, si els posem en comú no es renuncia a res i a canvi obtenim accés als que els altres estan a la vegada disposats a compartir amb nosaltres.

Aquesta lògica no només és simple, sinó a més te un component molt important en el món d’avui en dia: Crear un espai on s’extreu un benefici particular però precisament per fer-ho d’una manera col·lectiva. És una manera de fer servir les tecnologies en benefici de les persones i no pas a l’inrevés.

Les comunitats wifi compleixen també una altra funció important, i és la de posar a l’abast de tothom tecnologies tan aviat com algú estigui disposat a fer-ho i no pas només a conveniència d’estratègies comercials de grans empreses, que no sempre actuen segons les condicions de mercat i possibilitats tecnològiques, ja sigui per posició dominant o en funció de la regulació existent. I al preu que costa, no pas al que ens diguin.

guifi.net també és un espai de recerca i desenvolupament per a la adaptació d’aquestes tecnologies a les finalitats que li són pròpies en una xarxa oberta.