Cinema diumenge 9!!!


Després de l'interval nadalenc, aquest diumenge 9 de gener torna el cinema a El Local a partir de les 19.30h amb la pel.lícula "Diamante de sangre" (2006, USA, 138 min.), d'Edward Zwick, que obrirà el cicle: "Àfrica, continent expoliat". Tancarà el cicle "La pesadilla de Darwin" el proper 23 de gener.



Fa més de 500 anys, Àfrica va ser la major i sinistra “cantera” d’homes i dones. Obligats a treballar com a mà d’obra esclava a les colònies americanes d’espanyols, portuguesos i anglesos, eren caçats com a animals i ficats a grans vaixells que els portaríen al seu cruel destí.

Més tard, argumentant el caràcter salvatge o semisalvatge de les seves gents (tot degudament justificat i legitimat per la ciència del moment, en aquest càs l’Antropologia), en el segle XIX els europeus es van instal.lar al continent Africà, repartint-se el territori a cop de regla i cartabó. Així, amb el tractat de 1885 (Conferència de Berlín) el saqueig queda legalitzat.

Avui dia, tot i que ja fa més de 50 anys de les primeres descolonitzacions (només el Sahara encara resta com a territori que no ha pogut completar aquest procés polític i sota el domini del Marroc), la tragèdia continua. Fam, SIDA, guerres civils que tenen el seu orígen en les divisions territorials totalment arbitràries de la colonització...

I la causa principal no és altra que la de sempre: l’expoli continua. Les multinacionals occidentals i els seus governs s’asseguren, col.laborant activament, la presència de dictadors i/o governs corruptes que els deixin continuar aprofitant-se dels quantiosos recursos naturals d’aquest continent. Així mentre els governants de torn gaudeixen d’inmenses i insultants fortunes personals, la resta de població es mor de gana i/o enfermetats, sense accés a unes condicions mínimes de vida digna. I quan sorgeix i arriba al poder algun líder carismàtic i revolucionari com Thomas Sankara o Patrice Lubumba, algú que qüestioni i lluiti contra aquest sistema absolutament injust posant en perill els interesos occidentals i de les èlits locals, ràpidament és eliminat. Crims contra la Humanitat encara avui dia impunes i gairebé oblidats, que comprometen als països que hipòcritament s’omplen la boca de paraules com “llibertat” o “democràcia”. Fins quan durarà la broma??


SINOPSI:

1999, Sierra Leona. La nació africana es troba en mig d’una terrible guerra civil. Un contrabandista (Leonardo DiCaprio), especialitzat en la venda de pedres precioses, els beneficis de les quals serveixen per a finançar tant als rebels com al govern, coneix a un pescador nadiu (Djimon Hounsou) que va enterrar un enorme diamant quan treballava com a esclau per als rebels.

Film que evoca realisme, emoció, crueltat, belicisme, un sentimentalisme profund i uns grands plànols paisatgístics que el converteixen en un fidel retrat del que ve patint, al llarg de tants anys, el continent africà... un lloc meravellós víctima de l’espècie humana.


Us hi esperem!!!