Ei família!
El pròxim 30 d'abril tenim Dimecres crític. A les 19:30 es durà a terme la presentació del llibre “La infàmia de Chicago” de l’editorial Diletants. La presentació anirà a càrrec dels editors del llibre.
A Chicago fa més de 125 anys es va forjar l'origen del que avui coneixem com a Primer de maig. Un potent moviment vaguístic va sacsejar aquesta ciutat a la primavera de 1886 i varis dels més destacats obrers implicats, tots ells anarquistes, van ser detinguts i alguns condemnats a la forca l'11 de novembre de 1887 després d'una infàmia judicial. Els parlaments davant el tribunal d'aquests homes just abans de conèixer les seves sentències de mort, recollits en aquest llibre, segueixen vigents i demostren que avui, igual que ahir, sota paraules com democràcia, justícia i llibertat s'amaga el capitalisme, la injustícia i l'opressió.
Les seves paraules escanyades a les forques segueixen bategant avui en tots els cors del poble rebel. Uns discursos útils per entendre la naturalesa del capitalisme i per comprendre la força històrica que l'anarquisme i altres socialismes van aconseguir fa més d'un segle. Avui igual que ahir existeix una necessitat apressant de canvi en la història. Aquest llibre no és només un homenatge, és, abans de res, una crida a la lluita per un món realment lliure, just i autogestionari.
F. Fernández - D. Juan - R. Queralt (Coord.) han dut a terme la traducció al castellà dels discursos d'Albert Parsons, August Spies, Louis Lingg, Adolph Fischer i George Engel abans de conèixer les seves sentències de mort. Ells, al costat de Michael Schwab, Samuel Fielden i Oscar Neebe van ser els coneguts «Màrtirs de Chicago». Cal recordar que en aquests fets resideix l'origen de la jornada reivindicativa del 1º de maig.
Ells van ser destacats obrers revolucionaris i impulsors de la lluita en pro de les 8 hores al maig de 1886. Després de l'explosió d'una bomba després d'una càrrega policial contra un meeting a la Plaça Haymarket de Chicago, el 4 de maig de 1886, van ser sentenciats uns a mort i uns altres a penes de presó després d'una infàmia judicial. Els seus discursos davant el tribunal són encara avui una mostra de convicció revolucionària davant un sistema liberal desbordat per la radicalitat obrera de llavors.
Aquesta edició també inclou el pròleg de 1912 de Lucy I. Parsons, vídua d'Albert Parsons, així com un pròleg exclusiu d'aquesta edició, petites biografies d'ells i diverses notes d'edició i traducció que ajuden a posar en context i entendre millor aquests magnífics discursos.
Us hi esperem!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada