PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: "Una nova alba. A destemps per l'Amèrica bolivariana" amb el seu autor Roger Sànchez.

 

Dimecres 6 de març a les 19h a El Local de Ripollet


Presentació del llibre "Una nova alba. A destemps per l'Amèrica bolivariana" amb el seu autor Roger Sànchez Esteban.
A més també comptarem amb el Simón Vázquez, un dels editors que ens presentarà el projecte editorial i coperatiu TIGRE DE PAPER edicions.

"Una nova alba. A destemps per l'Amèrica Bolivariana"

La Nostra Amèrica: des dels baixos fons de Caracas a les metgesses cubanes, des dels guerrillers colombians a Gabriel García Màrquez passant pel couchsurfing, els Casals Catalans, el Machu-Picchu, Che Guevara, la Santiago de Xile més rebel, el Boca Juniors i un llarg etcètera. Tot això, i molt més, és ben present a Una nova Alba, a destemps per l’Amèrica bolivariana. L’autor ens ofereix un trepidant llibre de viatges, un assaig crític i un lúcid exercici antropològic sobre l’Amèrica bolivariana, sobre un continent que es fa i es desfà permanentment. Des d’una perspectiva catalana, el llibre traça un ampli recorregut per aquella Amèrica Llatina que en les darreres dècades ha recobrat el seu camí cap a la plena independència: la Veneçuela bolivariana, la Bolívia d’Evo Morales i l’Equador de Rafael Correa, però també per aquella Amèrica més desconeguda de les fàbriques ocupades d’Argentina, dels vells Tupamaros d’Uruguai o de la misèria més absoluta del Xile més neoliberal. Una nova alba ens permet conèixer com viu i com pensa l’Amèrica bolivariana amb una visió crítica i desmitificadora que parteix de l’experiència del propi autor. D’un autor, cal dir-ho, que sap que el seu cor batega al mateix ritme que l’Amèrica de Bolívar i que desitja que el seu poble, els Països Catalans, comenci també a fer-ho.

TIGRE DE PAPER | EDICIONS

És un tigre? i de paper?
Tigre de paper | Edicions vol ser més que una editorial, pretén ser un projecte cultural des d’on desenvolupar el pensament crític, teixir identitat col·lectiva i enriquir l’àmbit literari en llengua catalana.
Així com Antoni Serra considera que “l’escriptor no és un ésser aïllat del context social on desenvolupa la seva activitat professional”, des de Tigre de paper | Edicions considerem que la literatura ha de respondre a la crítica, al pensament i a la imaginació de la societat, i com a projecte editorial, tenim el deure de respondre i reflexionar sobre la forma, les necessitats i les lluites de la nostra societat.
La literatura ha de respondre a la crítica, al pensament i a la imaginació de la societat, tenim el deure de respondre i reflexionar sobre la forma, les necessitats i les lluites de la nostra societat.
Actualment, el món de la indústria editorial es troba immers en dos aspectes que al nostre entendre malmeten el desenvolupament cultural. D’una banda ens trobem amb la mercanitlització del sector, s’han anat configurant grans grups empresarials que pretenen dominar el mercat de l’edició de llibres i en conseqüència, la seva activitat va orientada i condicionada al guany empresarial en detriment de les relacions humanes i del contingut editorial. De l’altra, les obres més patrocinades sovint responen a la mateixa lògica empresarial, i esquiven penetrar en l’anàlisi social i posicionar-se al costat de les classes desafavorides.
A més a més, la societat de consum que ens han anat fabricant ha comportat una progressiva degradació de l’hàbit de la lectura. La recerca d’emocions instantànies, el defugir del treball intel·lectual, la destrucció del teixit social i de les consciències de classe i d’identitat col·lectiva, l’apatia generalitzada i l’educació del “donar-ho tot mastegat”, es contraposen a la lectura crítica i social.
Per això volem sumar Tigre de paper | Edicions al conjunt d’editorials i de projectes culturals que enfronten la cultura del consum i del mercat per construir cultura popular, i amb la pretensió de combinar el que s’entendria com una “eina militant”, en el sentit de crear materials de formació política i social per a aquelles persones que pertanyen a organitzacions i col·lectius que pretenen transformar la societat, amb uns materials literaris de fàcil lectura per a “tots els públics”, iniciem l’experiència editorial amb l’edició d’obres de novel·la i narrativa de qualitat i amb un contingut de crítica social.